- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
SARCINASanatatea gravideiCat de periculoasa este listerioza in sarcina?

Cat de periculoasa este listerioza in sarcina?

gravida (http://1.bp.blogspot.com)Listeria monocytogenes este o bacterie prezenta in sol si in apa, care prin intermediul legumelor si alimentelor contaminate, se poate transmite la om, provocand boala numita listerioza. Aceasta infectie este una dintre cele mai raspandite infectii cu transmisie de la mama la fat.

Simptome

Listerioza se aseamana cu gripa usoara, prezentand simptome precum  febra, dureri musculare, greata, voma. Cand infectia atinge si sistemul nervos, pot aparea convulsii, cefalee, intepenirea gatului, stari de confuzie.

Tratament
Daca prezentati simptomele de mai sus, mergeti la doctor pentru a va diagnostica corect. Depistarea bolii se face printr-o analiza a sangelui. Tratarea persoanelor infectate cu listerie se face cu antibiotice timp de aproximativ doua saptamani, perioada in care unii medici recomanda internarea intr-un spital.

De ce este importanta depistarea listeriozei?

Listerioza afecteaza in primul rand femeile insarcinate, nou-nascutii si persoanele cu un sistem imunitar scazut. O viitoare mama infectata cu listerie risca sa faca avort, sa nasca prematur sau sa transmita infectia fatului.

Cum evitati infectarea cu listerie?
Spalati bine fructele si legumele inainte de consumare. Clatiti mainile, ustensilele si vasele de gatit cu apa fiebinte inainte si dupa utilizare. Fierbeti  mancarurile la peste 70 de grade Celsius. Evitati consumul de lapte nepasteurizat, de branzeturi moi sau produse refrigerate.

 

Sursa: www.copiisimamici.ro

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme