- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
COPIIDezvoltarea copiluluiCopilul responsabil financiar de astăzi, adultul orientat către economisire de mâine

Copilul responsabil financiar de astăzi, adultul orientat către economisire de mâine

Comportamentul financiar al unei persoane nu se formează atunci când aceasta atinge vârsta legală și nici măcar atunci când are o capacitate de discernământ parțială (din punct de vedere legal), ci cu mult timp înainte. Personalitatea omului se formează în primii ani din viață, atunci când, precum unui burete capabil să absoarbă totul, copilul începe să înțeleagă anumite acțiuni ale adulților din jurul lui, în special al celor care îi slujesc drept modele. De aceea, începând cu vârsta de 4-5 ani, un copil este pregătit să primească informații legate de bani, astfel încât, peste ani, adultul care va deveni să nu ajungă în situația de a apela la credite ifn pentru rău platnici, ci să fie capabil să-și gestioneze în mod eficient situația economică.

În plus, aceasta este perioada în care un copil va putea învăța într-un mod mult mai eficient cum să-și administreze banii primiți cu diverse ocazii. Așadar, dacă îți dorești să contribui la crearea unei personalități orientate către economisire încă din acest stadiu și să îi oferi copilului tău șansa de a se transforma într-un adult responsabil financiar, acum este momentul ideal pentru a începe operațiunea de predare a primelor lecții de educație financiară.

Transformă joaca de-a banii într-o lecție despre economisire!

Perioada copilăriei este marcată de numeroase oportunități financiare pentru cel mic/cea mică, acestea reprezentând, totodată, și posibilități pentru tine de a-i preda lecții valoroase despre finanțe. Banii pe care acesta îi va primi drept cadou cu ocazia zilei de naștere sau pentru că așa obișnuiesc bunicii sau diverse alte rude trebuie să fie strânși de către copil. În acest scop îi poți achiziționa o pușculița care să imite un personaj drag acestuia, oferindu-i copilului prilejul de a asocia banii economisiți cu ceva familiar.

În momentul în care copil avansează în vârstă și dispune de capacitatea de a discerne între diversele valori ale banilor îi poți explica mai multe despre modul în care banii pot genera alți bani. Întotdeauna însoțește-ți explicațiile teoretice cu acțiuni practice, ilustrative și care îl pot învăța pe cel mic/cea mică în mod vizual diversele concepte financiare. Trebuie să îi explici celui mic care este diferența între banii de tip monedă și cei din hârtie, iar dacă o să mergi în vizită la un muzeu, cu siguranță că o să îi poți explica și mai bine și pe înțelesul lui valoarea banilor încă din perioada străveche.

Este foarte important ca acesta să înțeleagă utilitatea banilor, felul în care aceștia contribuie la viața zilnică a familiei, faptul că atunci când dispui de bani îți poți satisface anumite dorințe, în lipsa banilor poate conduce spre limitarea în ceea ce privește îndeplinirea acestor dorințe. Banul economisit înseamnă multiplicarea acestuia în timp prin creșterea valorii și a posibilităților oferite din punct de vedere financiar. Chiar și atunci când mergi cu cel mic/cea mică la cumpărături îi poți preda lecția comparației produselor și identificarea celui mai bun raport între calitate și preț. Nu ignora nicio clipă nevoia copilului de a cunoaște mai multe despre bani și valoarea acestora și nu considera niciodată că este prea devreme să îl înveți astfel de lecții.

Implică-ți copilul în activitățile financiare ale familiei!

Este mic și nu pricepe atât de multe despre bani, modul în care aceștia sunt câștigați, dar, cu siguranță, știe că banii îi oferă multe dintre lucrurile pe care le deține. În plus, copilul va observa că atunci când are anumite dorințe, tot banii sunt cei care transformă aceste dorințe în realitate. De aceea, atunci când mergeți la cumpărături sau vă planificați banii pentru luna următoare, copilul poate fi integrat în discuții și lămurit asupra modului în care se întocmește bugetul familiei, care sunt cheltuielile cele mai importante și cum se face prioritizarea financiară.

Jocurile cu tentă financiară o să îl învețe să prețuiască în mod corect banii, dar mai ales îl va învăța să determine corespunzător care sunt acele categorii financiare cărora trebuie să le acorde importanța cuvenită de-a lungul vieții. De aceea, nu ezita să te joci cu cel mic astfel de jocuri (așa cum este Monopolly) pentru că îl va ajuta să înțeleagă care sunt perspectivele oferite de disponibilitatea financiară. Începând cu vârsta de 7-8 ani este timpul pentru deschiderea unui cont de economii în care copilul să-și depună banii câștigați cu diverse ocazii și va trebui încurajat pentru a-și direcționa banii pe care îi primește/câștigă către acest cont. Motivația poate fi de diverse feluri, de la achiziționarea unui joc video și până la păstrarea banilor pentru diverse alte oportunități (o excursie în străinătate, la Disneyland, etc.)

Așa cum se menționează pe https://credme.eu/ro/ începând cu vârsta de 9-10 ani, copilul deja înțelege în mod mult mai deschis conceptul de bani și modul în care aceștia îl ajută în viață. De aceea, acesta este momentul ideal pentru a discuta despre alte aspecte ale finanțelor, care o să îl ghideze și mai eficient pe cel mic către economisire. Unul dintre pericolele asupra căruia acesta trebuie prevenit este cumpăratul în mod excesiv și fără nicio utilitate. În acest moment al vieții, în care copilul este implicat în mod activ în comunitate, diferențierea pe criterii financiare îi poate face rău, mai ales dacă nu îi este prezentată în mod corect situația financiară.

Mulți copii își vor dori acces la bani pentru a-și achiziționa cele mai în vogă gadget-uri pentru că sunt într-o concurență directă cu colegii de școală sau prietenii. Acum este un moment perfect pentru a-l învăța să nu cedeze impulsurilor imediate și să cântărească în mod echilibrat situația, alegând cea mai avantajoasă soluție din punct de vedere financiar. Chiar dacă este destul de dificil pentru un copil să reziste tentațiilor care îl asaltează în fiecare zi, atunci când aceste dispune de capacitatea de a discerne între ceea ce îi este util și ceea ce nu face decât să îi consume banii în mod inutil, cu siguranță că o să aibă aptitudinea de a alege în mod corect. Acest lucru înseamnă că și-a însușit în mod corect lecțiile legate de finanțe și primite de-a lungul timpului, iar comportamentul sau îi va permite să să transforme în acel adult responsabil din punct de vedere financiar, așa cum ți-ai dorit încă decât era doar un copil!

 

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme