- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
NASTERENastere prematuraZiua Prematurului organizata la Maternitatea Cantacuzino

Ziua Prematurului organizata la Maternitatea Cantacuzino

Peste 50 de copii nascuti prematur s-au intalnit sambata aceasta, la Maternitatea Cantacuzino din Capitala, cu medicii care i-au adus pe lume si le-au salvat viata, in cadrul Zilei Prematurului, organizata cu sprijinul Organizatiei Salvati Copiii. Cei mici au fost sarbatoriti cu tort si baloane, iar la finalul petrecerii au primit cadouri – dulciuri, jucarii si produse cosmetice special pentru ei.

Ziua Prematurului organizata la Maternitatea Cantacuzino a ajuns deja la editia a doua, iar anul acesta au participat copii nascuti prematur in perioada 2009-2015. Evenimentul a avut loc in amfiteatrul unitatii medicale, insa echipa spitalului le-a pregatit si o surpriza: copiii s-au putut juca si in curtea interioara, unde au avut la dispozitie o multime de jucarii, saltelute si activitati special gandite pentru acestia. In plus, fiecare copil a primit o fotografie la plecare.

Ideea acestei zile speciale a fost a mea, m-am inspirat dupa modelul unui medic din Sibiu. Imi doresc sa ramana o traditie a maternitatii, este o ocazie buna de a ne revedea pacientii si de a observa cum au evoluat. Ingrijim bebelusii prematuri de la 600 de grame, si cand ating greutatea de 2.300 – 2.400 de grame pot fi luati acasa, iar apoi nu ii mai vedem. Este important sa tinem legatura cu ei” – Iuliana Pasalan, asistenta sefa Sectie Neonatologie, Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino.

ziua-prematurului-cantacuzino-4

Cel mai mic bebelus prematur ingrijit la Maternitatea Cantacuzino, o fetita din Bucuresti, a avut 600 de grame si s-a nascut la doar 24 de saptamani de sarcina. Cea mica este acum un copil normal si sanatos si a implinit de curand 2 ani. Un alt caz special este cel al cvadrupletilor nascuti prematur in decembrie 2015. Acum au 9 luni si au venit din Pitesti, impreuna cu mamica lor, la petrecerea organizata la maternitate. Acestia sunt doar cativa dintre copiii care au fost salvati de echipa de medici a Sectiei de Neonatologie de la Cantacuzino, cu ajutorul echipamentelor medicale performante, o parte dintre ele fiind donate de Salvati Copiii.

Ne bucuram ca Salvati Copiii a putut fi parte a acestei intalniri emotionante dintre copiii nascuti prematur, familiile lor si medicii care i-au salvat, datorita carora au acum o viata normala si o copilarie fericita. Din 2012 pana in prezent, Salvati Copiii a donat Maternitatii Cantacuzino echipamente medicale performante in valoare de peste 157.000 de euro, ajutand astfel sute de copii nascuti in cadrul acestui spital sa supravietuiasca” – Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

 

ziua-prematurului-cantacuzino-6La fiecare sase ore, in Romania moare un copil mai mic de un an. Tara noastra se mentine pe primul loc in Uniunea Europeana privind mortalitatea infantila, cu o rata de 8 la 1000 de nou-nascuti vii, in 2015. Acesti copii ar putea trai daca maternitatile ar avea suficiente echipamente medicale performante. Prin proiectul Fiecare Copil Conteaza, organizatia Salvati Copiii a reusit pana in prezent sa doteze 58 de maternitati cu incubatoare, mese de resuscitare si aparate de ventilatie.

Articolul precedentSemnele nasterii premature

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme