- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
SARCINASarcina pe saptamaniSaptamana 24 de sarcina

Saptamana 24 de sarcina

Saptamana 24 de sarcina reprezinta momentul in care poti avea o sansa destul de ridicata in cazul in care te vei confrunta cu o nastere inainte de termen, bebelusul putand sa supravietuiasca in incubator.

Ce face bebelusul?

Semanand tot mai mult cu aspectul unui copil deja nascut, bebelusul va continua sa ia in greutate, cantarind 600 de grame si masurand aproximativ 30 de centimetri. Cu toate acestea, pielea sa va avea in continuare un aspect ridat datorat lipsei stratului de grasime de sub piele, pe care in scurt timp va incepe sa il depuna.

Fata bebelusului arata destul de bine, avand conturate buzele, ochii, urechile si nasul destul de clar care si-au capatat pozitia corecta. Membrele inferioare vor fi proportionale cu cele superioare, dar si cu restul corpului bebelusului.

Plamanii sunt cei care continua sa se dezvolte in aceasta saptamana de sarcina, ajutand bebelusul spre o buna respiratie de dupa nastere.

Saptamana 24 de sarcina ii da sansa bebelusului sa se pozitioneze corect pentru nastere si sa fie constient de pozitia sa in  uter. In  acest fel, pozitia corecta si cel mai putin riscanta pentru nasterea pe cale naturala va fi aceea cu capul in jos, fixat spre canalul de nastere si cu piciorusele in susul uterului.

Asa cum am adaugat mai devreme, bebelusul va putea supravietui din acest moment in incubator in cazul unei nasteri premature intrucat plamanii sai sunt in curs de dezvoltare, capatand suficienta forta si rezistenta in fata mediului exterior.

Ce face mama?

In  aceasta saptamana de sarcina, uterul tau se va ridica mult fata de ombilic, fiind de dimensiunea unui pepene galben sau a unei mingi de handball.

Edemele de la nivelul mainilor si picioarelor s-ar putea sa fie in continuare la fel de suparatoare ca si in saptamanile ce tocmai au trecut. Acest lucru se va datora unui sistem circulator defectuos, sangele modificandu-si compozitia, dar si faptului ca uterul va apasa pe vena cava, lucru ce va intarsia circulatia sanguina, creand umflaturi la nivelul membrelor superioare sau inferioare, precum si varice la nivelul celor inferioare. Nu uita sa te protejezi in fata acestor lucruri, sa faci miscarea zilnica de minim o jumatate de or ape zi, sa efectuezi exercitii fizice adecvate sarcii, dar si sa bei multe lichide. Nu uita sa iti intinzi picioarele atunci cand stai in pozitia sezut sau sa le ridici pe o perna atunci cand stai intinsa sau dormi. Te vor ajuta la stimularea unei mai bune circulatii sanguine. Daca toate acestea persista, adreseaza-te medicului intrucat ar putea fi semnele unei preemclampsii, o crestere brusca a tensiunii in sarcina.

In aceasta saptamana de sarcina, medicul te va putea indruma catre efectuarea anumitor teste, printre care si cel cu privire la depistarea diabetului in sarcina. Te va putea feri de aparitia eventualelor complicatii aparute la nasterea naturala, dar si la eliminarea problemelor de sanatate a bebelusului imediat dupa nastere, cauzat de un  nivel scazut de zahar din sange.

Articol realizat de Tatiana Tuţă
[hana-code-insert name=’Calendarul Sarcinii’ /]

Articolul precedentSaptamana 23 de sarcina
Articolul următorSaptamana 25 de sarcina

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme