- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
COPIISanatate copiiProtectie solara, de la doi la sase ani

Protectie solara, de la doi la sase ani

Copiii mai mari de doi ani nu sunt la fel de fragili ca bebelusii, dar nici atat de rezistenti pe cat ne-am dori. De acum, pielea lor incepe sa creeze melanina, pigmentul care ne protejeaza de razele ultraviolete si ne ajuta sa ne bronzam in loc sa ne ardem. 

Dar tot va trebui sa mai asteptam un an pana sa mergem cu cel mic la plaja. Pediatrii ne recomanda sa il lasam pe plaja dezbracat abia dupa ce implineste trei ani. Chiar si asa, aceasta categorie de varsta este cea mai riscanta… Iar motivul este comportamentul invatat. De la doi-trei ani, prichindeii pot refuza sa fie dati cu crema de plaja, tipa sau plang. Unii au preferinte de parfum, altii vor sa fie dati „doar de mama”, iar cei mai multi nu au rabdare si vor sa fuga imediat la joaca.

Gestul care i-ar proteja cel mai bine si acum (si pe viitor) devine astfel un chin pentru toata lumea. Nu renunta insa la insistente si fa acest lucru pana devine un obicei. Studiile au demonstrat ca parintii sunt cei care influenteaza comportamentul de protectie al copiilor.

Despre cremele de protectie solara pentru copii

O crema de plaja cu ingrediente naturale reprezinta cea mai buna alegere: verifica eticheta pentru a vedea ce contine produsul. De exemplu, poti alege o crema de protectie pe baza de oxid de zinc, care este mai sigur pentru pielea micutilor – acesta formeaza o bariera la suprafata pielii, protejandu-o inca din momentul in care a fost aplicata.

Stiai ca un produs chimic incepe sa actioneze abia dupa 15-20 de minute de la aplicare? Oricum, poti utiliza si o crema cu substante chimice, decat sa nu folosesti nimic. Daca insa e prima data cand o folosesti, inainte de toate, verifica pe o portiune de piele mai mica (pe antebrat, de exemplu) sensibilitatea copilului. Fa asta cu o zi inainte de a merge la plaja si urmareste a doua zi daca au aparut pe piele semne de roseata sau mancarime.

Pentru copilasii de peste doi ani poti alege un produs cu SPF de minimum 15, dar, de regula, nu este nevoie sa mergi peste SPF 30. Depinde insa de genele voastre: daca sunteti mai deschisi la ten cu totii, mentineti acelasi SPF „de familie”.

Precautii si masuri pe plaja

  • Copiii au tendinta sa stea mult in soare, sa sape in nisip, sa alerge. Oricat ti-ai dori sa iti tii piciul la umbra, s-ar putea sa nu reusesti, asa ca trebuie sa-i aplici o crema de protectie solara pe tot corpul inainte de a-i da liber la joaca. Unge-l pe toata pielea cu un strat gros de crema, mai ales pe zonele expuse in general la arsuri – umeri, ceafa, nas, urechi, frunte. Reinnoieste stratul dupa perioada de timp in care actioneaza factorul SPF.
  • Respecta aceleasi ore de plaja valabile pentru toti: stai cu cel mic doar pana cel tarziu la ora 11 dimineata, „ridica ancora” la pranz si revino abia dupa 5 dupa-amiaza. Ia in calcul si faptul ca, fara o protectie adecvata, pielea juniorului tau se poate arde chiar si atunci cand e innorat.
  • Expunerea la soare trebuie facuta treptat: in prima zi, lasa copilul cam trei minute fara haine, iar in fiecare zi prelungeste timpul de stat in intregime dezbracat cu cinci minute. Aplicarea cremei de protectie creste acest timp cu atatea minute cu cat spune cifra SPF. De exemplu, daca SPF este de 30, lasa-l pe cel mic 30 + 3 minute. Dar, atentie! Unii micuti pot face insolatie chiar si cu palarie, crema de protectie si la ore matinale. Nu te baza pe timpul maxim oferit de cifra SPF, mai ales daca ai un copil sub trei ani sau cu piele deschisa la culoare.
  • Copilasul trebuie sa aiba capul acoperit tot timpul cat sta pe plaja. Alege o palarie sau sepcuta deschisa la culoare, care sa nu-l stranga si sa-i lase pielea capului sa respire.
  • Mergi pe plaja cu o umbrela sau cu un cort special – in zilele cu soare prea puternic, puteti sta la umbra mai mult.
  • Daca pustiul tau petrece mult timp in apa, balacindu-se, reinnoieste-i crema de protectie dupa fiecare balaceala.
  • Atentie la uleiurile de plaja! Unele dintre ele sunt bronzante, nu protectoare. Asadar, verifica pe eticheta destinatia lor si nu folosi decat produse pentru copii.

Apa si hrana adecvate la mare

Expusi la soare, prichindeii transpira mai mult decat de obicei, iar astfel pierd lichide, dar si minerale, la nivelul pielii. Da-i juniorului tau sa bea mai multe lichide decat de obicei: ia pe plaja apa la o temperatura adecvata (nici prea rece, nici prea calda si pastreaz-o acoperita), ceaiuri caldute si usor indulcite, sucuri naturale de fructe sau supa. Fa-i zilnic mancare adecvata grupei sale de varsta, da-i multe fructe, supe si evita sa-l hranesti cu toate prajelile de la terase destinate adultilor. De asemenea, tine-l departe de sosurile albe cu maioneza si de prajiturile cu crema de oua.

Primul ajutor in cazul excesului de soare

Pielea arsa de soare devine rosie, dureroasa si iritata, crescand riscul insolatiei. Pentru ca pielea ramane fierbinte, corpul copilului nu isi mai poate regla singur temperatura si, prin urmare, apar frisoanele, starile de greata, durerile de cap, pulsul crescut. Cere ajutor de urgenta daca febra creste la sau peste 39 de grade! Micutii cu insolatie trebuie dusi imediat intr-un loc racoros, dezbracati si stersi cu prosoape umede. Ei trebuie sa bea repede apa sau lichide. Continua sa le iei temperatura si sa le admininstrezi antitermice (de exemplu, paracetamol intr-o doza adecvata varstei lui sau ibuprofen). Cazurile grave necesita internare la spital. Nu e de gluma!

Pielea arsa de soare poate fi calmata cu unguent de galbenele sau cu o solutie de aloe vera. Si untul de cacao calmeaza si hidrateaza pielea arsa. De asemenea, compresele cu apa sau un dus caldut pot atenua durerile. Daca esti acasa sau ai la indemana ce iti trebuie, mai poti face o solutie naturista pentru a trata arsurile (inclusiv pe cele ale adultilor), amestecand doua-trei albusuri de ou cu o lingurita de miere de albine. Aplica aceasta combinatie pe pielea arsa, las-o sa actioneze 30 de minute, dupa care clateste cu apa calduta.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme