- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
COPIIParintii aplica tratamente "dupa ureche"

Parintii aplica tratamente „dupa ureche”

Cand copilul se imbolnaveste, parintii aplica leacuri babesti sau tratamente alopate si antibiotice, fara a consulta un specialist – releva un studiu realizat de UNICEF ROMANIA, privind cunostintele, atitudinile si practicile parentale ale familiilor si persoanelor care ingrijesc copii cu varsta intre 0 -6 ani.

Prezentarea copilului la medic nu are loc de la primele semne de boala, ci uneori parintii aplica „leacuri babesti” sau tratamente alopate si antibiotice, fara consultarea unui specialist. De exemplu, in cadrul prezentului studiu, parintii declara ca nu duc copiii la medic de la primele semne de boala in procent de: 19.2% in caz de febra, 28% in caz de tuse, 32.6% in caz de diaree şi 14.2% in caz de traumatisme/accidente. Riscurile la care copiii sunt expusi sunt foarte ridicate prin neacordarea atentiei cuvenite simptomelor cum ar fi tuse si febra; administrarea unor tratamente pe baza experientei anterioare, discutiilor cu vecini si prieteni sau pe baza altor recomandarilor, fara consultarea medicului.

Dintre persoanele care au apelat la un consult medical, 83% au apelat serviciul special de urgente 112. Persoanele care traiesc in mediul rural si cu un nivel de educatie mai scazut sunt mai degraba cele care apeleaza serviciile speciale de urgenta. In mediul rural, diferenta o face accesul la resurse fie ca este vorba de lipsa dotarilor necesare, fie a disponibilitatii reduse.

Sarcina de a duce copilul la medic este preponderent asociata mamei, tinand cont de faptul ca, in 71.8% dintre cazuri mamele sunt cele care insotesc copilul la medic, in timp ce doar 3.1% dintre tati preiau aceasta sarcina. Cu toate aceste, faptul ca in 22.3% dintre cazuri ambii parinti insotesc copilul la medic poate sugera ca distributia rolurilor in familie incepe sa descrie impartirea sarcinilor si responsabilitatilor intre parinti.

96.8% dintre respondenti, parinţi sau persoane de ingrijire afirma ca au vaccinat copiii, insa studiul de fata nu ofera informatii cu privire la realizarea unei scheme de vaccinare complete. Practica de vaccinare a copiilor este mai putin frecventa in randul familiilor de etnie roma. O treime dintre parinti nu cunosc scopul vaccinarii si sunt putini parinti care au cunostintele necesare despre vaccinuri pentru a intelege cum functioneaza si de ce administrarea acestora este importanta pentru copii. Au fost identificati si parinti care considera vaccinurile ineficiente sau periculoase, in special in randul persoanelor din mediul urban si cu un nivel ridicat de educatie.

sursa foto: www.sciencenews.org

Articolul precedentRacesti des?
Articolul următorWorkshop de nutritie pentru mama si copil

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme