- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
BEBELUSISomnul bebelusuluiRitual de noapte buna

Ritual de noapte buna

Stabilirea unui ritual este importanta pentru ca cel mic sa aiba un somn linistit si sa se dezvolte armonios, spun specialistii. Uite ce poti face.

Stabileste un program

Spre deosebire de noi, adultii, care suntem deranjati de rutina, bebelusii au nevoie de tipare bine stabilite, predictibile. Ei au nevoie de rutina, le place sa stie ca anumite lucruri se vor intampla dupa un tipar pe care invata sa il cunoasca. Astfel, stiu la ce sa se astepte: dupa masa de dimineata urmeaza plimbarea, apoi din nou masa, somnul de dupa-amiaza, dupa care alta ora de masa, alta siesta, dupa ce facem baita urmeaza masajul de seara si cititul povestii. Alcatuieste un program inca din primele zile dupa venirea la maternitate. Va va ajuta si pe voi sa va adaptati mai repede la nou statut de parinti si veti avea parte mai repede de nopti linistite si dormite.

Incetineste ritmul

Cu cateva ore inainte de ora de nani propriu-zisa trebuie sa incetinesti putin ritmul. Bebelusii au nevoie de un interval de pregatire a corpului si creierului pentru a se putea odihni. Pentru cel mic, stimulii de peste zi sunt  foarte puternici si creierul este asaltat de o multime de informatii. Bebelusii nu pot trece de la actiune la repaos intr-un singur moment.

Atmosfera

Sunetele si luminile din preajma il ajuta sau il impiedica pe cel mic sa adoarma. Lumina calda si difuza ii induce o stare de relaxare, iar o muzica linistitoare favorizeaza inducerea unei stari de relaxare, propice somnului adanc. Poti cumpara muzica speciala pentru bebelusi sau poti pune la volum redus muzica de relaxare – sunetele oceanului, zgomot de ploaie, muzica pe care o folosesti pentru yoga sau meditatii – toate ii pot induce o stare profunda de relaxare celui mic, dar si tie.

Fiti consecventi

Exceptiile de la program trebuie sa fie foarte rare, pentru ca este suficienta o singura intrerupere de ritm, pentru ca tiparele abia stabilite de somn si veghe sa se tulbure si sa incepti tot antrenamentul pentru o noapte buna de la nivelul zero.

Masajul

Masajul de seara il poate ajuta pe bebe sa se detensioneze dupa o zi plina de evenimente. Dar el trebuie sa respecte anumite reguli.

Masajul se face la minim o ora dupa ce bebe a mancat de seara. Nu-i face masaj daca esti tensionata –  bebelusul iti preia toate starile, toata anxietatea.Ai grija la presiunea pe care o aplici. Atingerea trebuie sa fie delicata, mai degraba ca o mangaiere, pentru a nu suprastimula sau a provoca disconfort.

In patut

Se pare ca sindromul de moarte subita este in legatura cu controlul respiraţiei in timpul somnului: poziţia pe burtica este interzisa, deoarece impiedica trezirea nou-nascutului in cazul unui episod de apnee (oprirea temporara a respiraţiei).

Bebelusul trebuie culcat pe spate in patut, iar in pat nu trebuie sa existe jucarii sau perne. Nici aparatorile de patut nu sunt o idee prea buna, spun unii specialisti – acestea induc un somn agitat si impiedica aerul sa circule.

Inainte de a-l pune pe cel mic in pat, este bine ca incaperea sa fie bine aerisita, timp de 20 de minute, chiar si pe timp de iarna. Aerul proaspat si temperatura scazuta (de 18-21 de grade) favorizeaza inducerea unui somn profund si linistit. Pe timpul iernii evita instalarea caloriferelor electrice sau a aerotermelor, care usuca aerul. Daca cel mic are nasucul infundat, picura-i cativa stropi de ser fiziologic in nasuc si curata bine cu ajutorul unei pompite mucozitatile care ii vor bloca peste noapte caile respiratorii si-l vor impiedica sa doarma bine.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme