- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
COPIIComportamentRazboiul fratilor - cum mentii pacea?

Razboiul fratilor – cum mentii pacea?

Chiar daca se bucura de una dintre cele mai frumoase legaturi, de cele mai multe ori fratii au momente in care transforma casa intr-un adevarat camp de lupta. Pentru ca se bucura de o mare perioada de timp liber, fratii gasesc modalitati prin care sa concureze pentru diferite facilitati sau semne de iubire din partea parintilor. Text: Ioana Pelin

 

Concurenta
Cei mai multi dintre noi suntem pregatiti pentru schimbarile majore pe care le aduce nasterea celui de-al doilea copil. Chiar ne pregatim si de crearea unei relatii intre copilul cel mare si nou-nascut.
Dar ce te faci luni sau ani mai tarziu, atunci cand gelozia micutilor prinde contur? De fapt, copiii sunt mult mai sofisticati decat credem noi: ei nu se asteapta ca totul sa fie chiar egal.

Copiii monitorizeaza modul in care parintii lor ii trateza in raport cu fratii lor. Dar, de obicei, ei nu se supara daca cred ca un tratament diferit este nejustificat, spune Katherine Jewsbury Conger, Ph.D., un sociolog de familie de la Universitatea din California, Davis. „Cercetarea mea arata ca ei se plang dar, de asemenea, tind să recunoasca faptul ca este corect tratamentul aplicat.

Concurenta intre frati intervine atunci cand simt ca trebuie sa isi imparta atentia parintilor. Fiecare copil isi doreste o atentie deosebita din partea parintilor, bunicilor sau prietenilor fara sa fie nevoit sa o imparta. Totusi in cazul fratilor acest lucru se intampla cu sau fara voia parintilor. Daca cel mic simte ca parintii au petrecut mai mult timp cu fratele poate deveni gelos. Ce poti face pentru a usura acest aspect:
Fiecare copil merita un tratament care este potrivit pentru varsta si personalitatea lui. Acest lucru inseamna ca poti – si ar trebui – sa iei in considerare personalitatea unui copil, interesele si nivelul de dezvoltare, atunci cand iei o decizie cu privire la orice, de la pedepse la activitati.
Ignora banalul. Plangerile asupra celui care are paharul cu mai mult suc ori cel care a primit o portie mai mare de prajitura sunt menite pentru a-ti atrage atentia. Este important sa nu cazi in jocul lor!
Evita sa faci comparatii intre copiii tai. Este un impuls natural, insa poate avea efecte negative asupra copilului tau si asupra relatiei dintre frati.
Consolidarea legaturilor de familie. Incearca sa le reamintesti subtil copiilor tai despre legatura dintre ei. Nu spune doar ,” Andrei da-i jucaria lui Victor, te rog. ” ci spune, „da-i si fratelui tau jucaria,” .

Atunci cand vrei sa le cumperi  jucarii asigura-te ca fiecare jucarie cumparata se potriveste varstei fiecarui copil in parte. Nu alege jucariile astfel incat doar mezinul se poate juca cu ele, ci alege jocuri sau jucarii care sa se potriveasca ambilor copii.

Indiferent de discutiile sau certurile pe care le au copiii tai trebuie sa stii ca este datoria ta sa incerci sa le creezi un mediu de dezvoltare propice in care sa nu se accentueze concurenta intre ei. Fiecare copil este unic in felul sau si astfel nu pot fi comparati!

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme