In functie de monitorizarea gravidei spre sfarsitul perioadei de sarcina, medicii ii pot recomanda alegerea unui anumit tip de nastere. Lucrurile stau putin diferit atunci cand vine vorba despre nasterea gemenilor.
Din punct de vedere medical nasterea gemenilor este mai complexa decat nasterea unui singur copil, aproape jumatate dintre nasterile de acest tip neputand ajunge pana la final, copiii fiind adusi pe lume prematur.
Pentru a preintampina eventualele riscuri, medicii pot recomanda in anumite situatii cezariana, mai ales pentru ca in aproape 30% dintre sarcinile de acest tip copiii dobandesc pozitii diferite in uterul mamei, riscandu-se prezentatia pelvina. In plus, greutatea mare la nastere si anumite afectiuni pot determina aceasta recomandare.
Cu toate acestea, nasterea gemelara poate fi uneori si naturala, atunci cand lucrurile decurg normal, iar mama si copilul se afla in afara oricarui pericol.
Nasterea gemelara presupune aceeasi durata si intensitate a travaliului, insa decurge pe o perioada putin mai mare. Chiar daca sunt gazduiti de uterul mamei, bebelusii se vor naste pe rand, separati unul de celalalt. Potrivit experientelor medicale, cel de-al doilea bebelus se va naste mai usor si mai repede decat primul.
Atunci cand mama a optat pentru nasterea naturala, iar cel de-al doilea copil se afla in pericol, fiindu-i amenintata sanatatea este posibil ca medicii sa recurga la operatia prin cezariana, imbinandu-se in acest fel doua experiente de nastere – naturala si cezariana.
Dupa nasterea gemelara femeia se poate simti epuizata, avand nevoie de multa odihna. In plus, cantitatea de sange pierduta poate fi mai mare, ceea ce va necesita o supraveghere medicala mai atenta din partea personalului din maternitate.