- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
COPIISanatate copiiBoala „obrajilor palmuiti”

Boala „obrajilor palmuiti”

bebelus obraji (www.noghtenazar2.info)Boala „obrajilor palmuiti” sau eritemul infectios reprezinta o afectiune destul de comuna anilor copilariei, cu o larga raspandire atat in tara, cat si peste hotare. Ca regula generala, celui mic ii va aparea la nivelul fetei o eruptie asemanatoare urmelor lasate de palme atunci cand este lovit peste obraji. Asa se explica denumirea populara de mai sus.

Asadar, eritemul infectios apare la copii ca urmare a contactarii virusului denumit parvovirus B19. Conform specialistilor, boala obrajilor palmuiti este a cincea boala de natura contagioasa prezenta in copilarie. Ca atare, cei mici sunt expusi la un risc destul de mare de contactarea a unei astfel de afectiuni mai ales atunci cand sunt integrati in colectivitati mai mari, cum ar fi in scoli si gradinite. Se poate transmite prin tuse sau stranut sau prin contactul cu sangele persoanei infectate. Desi rata de raspandire este mai mare la copii cu varsta cuprinsa intre 5 si 15 ani, aceasta boala poate fi luata indiferent de varsta. Potrivit studiilor, o femeie insarcinata ce a contactat boala poate transmite afectiunea fatului, destul de periculoasa de altfel pentru propria sa dezvoltare.

Iata o parte dintre simptomele acestei boli:

  • Oboseala;
  • Cefalee;
  • Absenta apetitului alimentar;
  • Durere in gat;
  • Febra;
  • Nas infundat;
  • Obraji rosii.

Desi predominant apare la nivelul fetei, eruptia poate aparea si pe membre, abdomen sau spate, dar sub o forma mai usoara si putin vizibila. Este obligatoriu sa protejati copilul in fata expunerii la razele solare timp de trei saptamani intrucat eruptia poate reaparea intr-o forma mai pronuntata.

S-a constatat ca in timpul contactarii bolii, copilul infectat poate avea probleme articulare, asadar vor aparea edeme la nivelul articulatiilor genunchilor, mainilor si picioarelor.

Prezenta la medic devine obligatorie in cazul in care constatati astfel de simptome. Asadar, acesta va evalua starea de sanatate a celui mic si ii va putea recomanda tratamentul de care are nevoie. Totodata, in cazul in care sunteti insarcinata si va aflati intr-o asemenea ipostaza este obligatoriu sa efectuati testele adiacente si examene ecografice permanente in asa fel incat sa puteti depista din timp daca fatul a fost sau nu afectat in mediul intrauterin.

Desi un diagnostic care nu impune un tratament medicamentos daca apare intr-o forma usoara, in realitate daca apar dureri articulare severe se vor recomanda analgezicele precum ibuprofenul sau acetaminofenul.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme